Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200 ZŁ !!!

masz pytania?
TERAZ TANIEJ!
Proso rózgowate (Panicum) Hot Rod 1szt.
Proso rózgowate (Panicum) Hot Rod 1szt.
12,29 zł 10,99 zł
szt.
Trytoma (Kniphofia) Nancy Red 1szt.
Trytoma (Kniphofia) Nancy Red 1szt.
13,99 zł 12,59 zł
szt.
Begonia Fimbriata Yellow 2szt.
Begonia Fimbriata Yellow 2szt.
7,99 zł 7,19 zł
szt.
Szczawik trójkątny (Oxalis triangularis) 5szt.
Szczawik trójkątny (Oxalis triangularis) 5szt.
7,99 zł 7,19 zł
szt.
Rozplenica japońska (Pennisetum) Lumen Gold 1szt.
Rozplenica japońska (Pennisetum) Lumen Gold 1szt.
13,99 zł 12,59 zł
szt.
Kanna (Paciorecznik) Yellow Futurity 1szt.
Kanna (Paciorecznik) Yellow Futurity 1szt.
5,99 zł 5,39 zł
szt.
Mieczyk Nova Lux 8szt.
Mieczyk Nova Lux 8szt.
7,49 zł 6,69 zł
PORADY OGRODNICZE

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy BONA 500g Burak ćwikłowy BONA 500g
Producent: PNOS
Cena: 82,99 zł
szt.
zobacz więcej
Burak ćwikłowy BONA 5g Burak ćwikłowy BONA 5g
Producent: PNOS
Cena: 2,69 zł
szt.
zobacz więcej
Burak ćwikłowy D'EGYPTE 100g Burak ćwikłowy D'EGYPTE 100g
Producent: PNOS
Cena: 7,69 zł
szt.
zobacz więcej
Burak ćwikłowy D'EGYPTE 10g Burak ćwikłowy D'EGYPTE 10g
Producent: PNOS
Cena: 2,49 zł
szt.
zobacz więcej
Burak ćwikłowy D'EGYPTE 20g Burak ćwikłowy D'EGYPTE 20g
Producent: PNOS
Cena: 2,99 zł
szt.
zobacz więcej
Burak ćwikłowy D'EGYPTE 500g Burak ćwikłowy D'EGYPTE 500g
Producent: PNOS
Cena: 30,99 zł
szt.
zobacz więcej
Burak ćwikłowy OPOLSKI 100g Burak ćwikłowy OPOLSKI 100g
Producent: PNOS
Cena: 7,99 zł
szt.
zobacz więcej
Burak ćwikłowy OPOLSKI 10g Burak ćwikłowy OPOLSKI 10g
Producent: PNOS
Cena: 2,59 zł
szt.
zobacz więcej

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris L.) – należy do grupy najpowszechniej u nas uprawianych i spożywanych warzyw. Jadalne są nie tylko korzenie, ale i młode liście. Burak zawiera dość duże ilości cukrów, soli mineralnych oraz kwasy jabłkowy, cytrynowy i winny, które nadają mu przyjemny smak. Buraki można uprawiać na prawie wszystkich glebach, byleby były dostatecznie żyzne i wilgotne, w dobrej kulturze, nie zakwaszone. Nie znoszą miejsc zacienionych. Pod buraki należy przeznaczyć pole w drugim, a na bardziej próchniczych glebach w trzecim roku po oborniku. Na świeżo nawożonej obornikiem ziemi korzenie wyrastają zbyt duże, są słabiej zabarwione (z białymi pierścieniami) i mniej smaczne. Buraki wysiewa się wprost do gruntu od końca pierwszej dekady kwietnia (są wrażliwe na chłody) do połowy czerwca, a nawet aż do początku lipca, zależnie od celu uprawy i odmiany. Na przechowywanie zimowe i na konserwy siew przeprowadza się w wyżej podanych późniejszych terminach. W uprawie polowej stosuje się wysiew w rzędy odległe co 30-50cm, zależnie od sposobu uprawy międzyrzędowej, a na zagonach w rzędy co 20-25cm. Nasiona powinny padać w rzędzie co 3-5cm. Grubość przykrycia nasion 2-3cm. Na glebie lżejszej sieje się je głębiej, a na cięższej, zlewnej lub bardzo wilgotnej – płycej. Na obsiew 1 ara potrzeba od 120-200 gramów nasion, co zależy od rozstawy rzędów, przeznaczenia plonu, wielkości kłębków i zdolności kiełkowania. Przy zbyt gęstych wschodach konieczna jest przerywka roślin, z tym ze odległości miedzy pozostawionymi roślinami zależą od przeznaczenia buraków i żyzności gleby (na żyźniejszej – zostawić więcej roślin, aby się zbytnio nie rozrastały). Plon korzeni z 1 ara wynosi przeciętnie 200-300kg.  

Burak ćwikłowy ‘Egipski’ – odmiana selekcji krajowej. Wczesna, plenna, najbardziej nadająca się do wczesnej uprawy, np. do sprzedaży na pęczki; dobra także na przechowywanie zimowe. Liście średniej wielkości, zielone z czerwonym unerwieniem, ogonki liściowe dość grube, czerwone. Korzeń płaski, u góry lekko falisty, główka mała. Miąższ ciemnoamarantowy z wyraźnymi, jaśniejszymi pierścieniami, zwłaszcza u dużych korzeni.

Burak ćwikłowy ‘Czerwona Kula’ - odmiana selekcji krajowej. Doskonała na użytek letni i jesienny, a także na przechowywanie zimowe, ale pod warunkiem późniejszego siewu (koniec czerwca, początek lipca), bo korzenie szybko się starzeją (twardnieją). Odmiana plenna, o wysokich walorach smakowych. Liście duże, na brzegach karbowane z jasnoczerwonym unerwieniem. Korzeń kulisty, przechodzący od razu w cienki korzeń palowy. Miąższ wisniowoczerwony, o słabo zarysowujących się pierścieniach, bardzo słodki, delikatny. Nadaje się na konserwy i do zamrażania.

Burak ćwikłowy ‘Okrągły ciemnoczerwony’ – oryginalna odmiana polskiej hodowli. Plenna, smaczna, bardzo trwała w przechowywaniu. Liście duże o unerwieniu i ogonkach czerwonych. Korzeń u góry zaokrąglony, w nasadzie lejkowato wydłużony, przechodzący następnie w gruby korzeń palowy. Miąższ ciemnowiśnowy o prawie niewidocznych mocno zabarwionych pierścieniach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium