
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima Duchesne) – o wartości dyni jako produktu odżywczego decyduje przede wszystkim zawartość cukrów i witaminy A. Za rozpowszechnieniem jej uprawy i spożycia przemawiają poza wartością biologiczną również takie względy, jak wysoka plenność, łatwość uprawy i różnoraka możność użytkowania jej owoców. Dynia wymaga gleby żyznej, próchniczej, dostatecznie wilgotnej, ale nie podmokłej, szybko nagrzewającej się. Uprawia się ją w pierwszym roku po oborniku. Zalecane jest zaprawiane dołków (o głębokości i szerokości 40cm) pod poszczególne rośliny rozłożonym obornikiem lub kompostem z przykryciem 15-centymetrową warstwą ziemi. Dynię można uprawiać z siewu wprost do gruntu i z rozsady. Nasiona na miejsca stałe wysiewa się około połowy maja , aby rośliny wzeszły po przymrozkach, od których giną. Wymaga rozstawy 1,5-2m x 1-1,5m. w jednym punkcie sieje się 3-4 nasiona na głębokość 3-4cm. Po wzejściu pozostawia się tylko jedną najsilniejszą roślinę. Uprawę z rozsady zaleca się w rejonach o krótszym okresie wegetacyjnym i na późno nagrzewającej się glebie. Nasiona sieje się do doniczek po dwie sztuki w drugiej połowie kwietnia. Rośliny o 3-4 liściach wysadza się do gruntu w końcu maja, w rozstawie jak podano wyżej. Plon owoców z 1 ara może wynosić od 600-1000kg. Dojrzałe owoce przechowują się dobrze przez kilka miesięcy w temperaturze 5-10°C.
Dynia olbrzymia ‘Bambino’ – oryginalna odmiana polskiej hodowli. Średnio wczesna, średnio plenna. Owoce kuliste, nieco spłaszczone, o ciężarze do 15kg, o skórce delikatnej, pomarańczowej do ciemnopomarańczowej, pokrytej szara siatką. Miąższ ścisły, ciemnopomarańczowy, o bardzo wysokiej zawartości witaminy A, co czyni ją szczególnie przydatna na przetwory dla dzieci.
Dynia olbrzymia ‘ Melonowa Żółta’ – odmiana selekcji krajowej, średnio wczesna, bardzo plenna. Rośliny o bardzo długich (nawet do 10m) płożących się pędach. Owoc duży o średnim ciężarze 25-30kg, kulisty, nieco spłaszczony, o delikatnej różowopomarańczowej skórce, najczęściej pokrytej szara siatką. Miąższ niezbyt zwarty, soczysty, żółtopomarańczowy (czasem jasnożółty), o mniejszej zawartości witaminy A i suchej masy od odmiany ‘Bambino’. Owoce trwałe w przechowywaniu, nadają się na przetwory.