Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200 ZŁ !!!

masz pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt w godz. 7:00 - 15:00 lub napisz sklep@epnos.pl

Producenci

Fasola zwykła (Phaseolus vulgaris L.) –

Fasola szparagowa - jest jednym z najcenniejszych warzyw zarówno pod względem wartości odżywczej, jak i smakowej. Jej niedojrzałe, mięsiste, bezwłókniste strąki nadają się do spożycia bezpośrednio oraz do konserwowania i mrożenia. Zawierają cukry, białko (w mniejszej ilości niż na suche ziarno), składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo) i witaminy C, A oraz niewielkie ilości witamin z grupy B. Fasola szparagowa udaje się najlepiej na glebach średnio zwięzłych, żyznych, bogatych w próchnicę, ciepłych , przepuszczalnych i umiarkowanie wilgotnych. Nie znosi gleb ciężkich, zimnych, mokrych i kwaśnych. Najwyższe plony uzyskuje się przy uprawie w pierwszym lub drugim roku po oborniku. Lub dobrym kompoście. W początkowym okresie wzrostu, gdy nie rozpoczęła się jeszcze symbioza z bakteriami korzeniowymi, wiążącymi wolny azot z powietrza, konieczne jest nawożenie azotem. Fasoli nie należy uprawiać po sobie i innych roślinach motylkowych. Fasolę szparagową karłową, jako roślinę ciepłolubną, wysiewa się w pierwszym terminie dopiero między 8-10 maja, a następnie dla przedłużenia okresu plonowania można ją siać sukcesywnie co 10-14 dni nawet do połowy lipca (do najpóźniejszych siewów nadają się tylko najwcześniejsze odmiany). Fasolę szparagową tyczkową, z uwagi na długi okres wegetacji, należy wysiewać tylko jednorazowo w połowie maja. Fasole karłową sieje się w rzędy odległe o 40-50cm, a w rzędach można umieszczać pojedynczo nasiona co 3-5cm. Fasole tyczkową wysiewa się w rzędy odległe o 60cm, a w rzędach po 5-6 nasion razem co 50cm. Głębokość siewu zależy od wielkości nasion i typu gleby i powinna wynosić 2-5cm.

Na obsianie 1 ara potrzeba od 900-1300 gram nasion. Zależnie od ich wielkości i stosowanej rozstawy. Odsypywanie fasoli jest zabiegiem zbytecznym. Przy odchwaszczaniu nie należy spulchniać gleby głębiej niż na 3-5cm, aby nie uszkodzić korzeni. Przy uprawie fasoli tyczkowej wbijanie tyczek trzeba przeprowadzić nie później niż w 2-3 tygodnie po siewie. Z 1 ara fasoli karłowej uzyskuje się najczęściej 70-110kg strąków, ale w dobrych warunkach nawet do 200kg. Z ara fasoli tyczkowej plon strąków wynosi 1500-200kg.

Fasola szparagowa, karłowa zółtostrąkowa:

Fasola zwykła ‘Złota Saxa’ – odmiana selekcji krajowej. Bardzo wczesna, bardzo plenna. Odporna na choroby. Strąki złotożółte, proste, długości do 12cm, bezwłókniste, mięsiste, kruche i delikatne w smaku. Nasiona białe, drobne. Bardzo cenna odmiana do konsumpcji, przydatna na konserwy.

Fasola zwykła ‘ Maxidor’ – odmiana holenderska. Wczesna do średnio wczesnej, bardzo plenna, odporna na antraknozę i wirus zielonej mozaiki. Strąki długie (około 13cm), proste, bezwłókniste, złotożółte, bardzo smaczne. Odpowiednia do konserwowania i zamrażania.

Tyczkowa zółtostrąkowa:

Fasola zwykła ‘Mamut’ – odmiana selekcji krajowej. Późna, dorastająca do 2,5m wysokości, bardzo plenna, o strąkach kremowożółtych, długich (średnio do 20cm), bardzo szerokich (do 2,5cm), płaskich, wyjątkowo mięsistych, delikatnych i smacznych. Nasiona suche, kulistoowalne, szarobrązowe, z białym znaczkiem w brązowej obwódce. Jest to odmiana wyróżniająca się doskonałą jakością strąków.

FASOLA SZPARAG.ZIELONA KARŁOWA SYRENKA 50g FASOLA SZPARAG.ZIELONA KARŁOWA SYRENKA 50g
Producent: PNOS
Cena: 3,49 zł
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium