
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona na kiełki
Kiełki to zdrowy dodatek do sałatek i wielu innych dań. Kiełki poszczególnych gatunków roślin warzywnych charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Kiełki brokułu, gorczycy, rzeżuchy, rzodkwi są pikantne, bardzo wyraziste w smaku. Łagodny smak mają kiełki grochu, kukurydzy, lucerny, soczewicy. Kiełki słonecznika są łagodne, a dodatkowo wyróżnia je lekko orzechowy aromat. Kiełki roślin warzywnych stanowią bardzo dobrze przyswajalne źródło witamin, składników mineralnych oraz białek. Nasiona na kiełki można uprawiać w kiełkownicy. Prowadzenie domowej uprawy nasion na kiełki to niedrogi i łatwy sposób zapewnienia sobie i całej rodzinie codziennej dawki naturalnych witamin i soli mineralnych
Brokuł – popularna w naszym kraju roślina należąca do rodziny kapustowatych, jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw. Jest niskokaloryczny i zalecany przez dietetyków w walce z anemią. Świeżych brokułów nie da się przechowywać zbyt długo, ale można je z powodzeniem zamrozić. Ten zabieg nie pozbawi ich walorów smakowych i wartości odżywczych. Gotując brokuły warto wcześniej osolić wodę i dodać kilka kropel cytryny. Rozgotowane tracą nie tylko smak, lecz także swoje cenne właściwości. Uprawa brokułów wymaga gleby żyznej o dobrej strukturze, jak przy większości kapustowatych wymagana jest produkcja z rozsady.
Soja – niezwykłą popularność zyskała wśród wegetarian, którym ze względu na to, iż zawiera spore ilości pełnowartościowego białka, zastępuje mięso i mleko. Ponadto produkty sojowe obniżają poziom cholesterolu, chronią przed miażdżycą i chorobami serca. Na polskich stołach coraz częściej można spotkać artykuły spożywcze, których głównym składnikiem jest soja.