Wersje językowe
pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt od 7:00 do 15:00 lub napisz sklep@epnos.pl

Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci

Arbuz – kawon - (Citrullus vulgaris) – uprawiany jest w Polsce na małą skalę, wyłącznie przez amatorów. Ze względu na wysokie wymagania w stosunku do temperatury można go uprawiać w inspektach, pod osłonami z folii, a w gruncie tylko w okolicach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Gleba powinna być żyzna, przewiewna, przepuszczalna i dobrze nagrzewająca się. Arbuz wymaga silnego nawożenia przed wysadzeniem i pogłównie w czasie wzrostu. Przygotowanie 4-5 liściowej rozsady wymaga 6-7 tygodni. Do uprawy w inspektach ciepłych nasiona wysiewa się wcześniej, w lutym do połowy marca, do uprawy gruntowej – w początku kwietnia, do doniczek o średnicy 6-7cm (wrażliwy na przesadzanie), w pomieszczeniach o temperaturze 22-24°C. Rozsadę do gruntu wysadza się w końcu maja lub na początku czerwca w rozstawie 1,5-1m, najlepiej w dołki zaprawione dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Kawonów nie tnie się przed zawiązaniem i wyrośnięciem owoców. Gdy zawiązki osiągną wielkość małego jabłka, pozostawia się 4-5 sztuk najrównomierniej rozmieszczonych na roślinie, po czym uszczykuje się wierzchołki pędów nad drugim liściem nad zawiązkiem. Usuwa się także u samej nasady wszystkie pędy nie owocujące, jeśli powodują zbytnie zagęszczenie. W inspekcie sadzi się po jednej roślinie w jednym oknie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium