Wersje językowe
pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt od 8.00 do 16.00 lub napisz sprzedazinternetowa@pnos.pl

Producenci
Promocje
Grzybnia Borowik usiatkowany 10g
Grzybnia Borowik usiatkowany 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz babka 10g
Grzybnia Koźlarz babka 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz czarnobrązowy 10g
Grzybnia Koźlarz czarnobrązowy 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz czerwony 10g
Grzybnia Koźlarz czerwony 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz pomarańczowożółty 10g
Grzybnia Koźlarz pomarańczowożółty 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Maślak zwyczajny 10g
Grzybnia Maślak zwyczajny 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.

Cebula (Allium cepa L.) – należy do grupy warzyw o dużym znaczeniu gospodarczym. Jest ona produkowana do spożycia na świeżo ze szczypiorem lub po dojrzeniu, dla przemysłu warzywniczego oraz na eksport. Wysoka jakość polskiej cebuli jest ceniona na zagranicznych rynkach. Swoje znaczenie jako produkt spożywczy zawdzięcza cebula nie tylko specyficznym walorom smakowym, lecz również znacznej zawartości cukrów, soli mineralnych, zwłaszcza potasu i wapnia, poza tym witamin oraz związków siarki (warunkują smak), mających właściwości hamujące rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Cebula najlepiej udaje się na glebach żyznych, próchniczych, przepuszczalnych, ale dostatecznie wilgotnych, łatwo nagrzewających się. Nieodpowiednie pod uprawę cebuli są gleby zwięzłe zaskorupiające się (złe wschody), podmokłe, kwaśne, zachwaszczone. Ze względu na słaby system korzeniowy cebula ma wysokie wymagania nawozowe. Korzystnie reaguje na nawożenie organiczne, dlatego też na glebach słabszych należy ją uprawiać w pierwszym roku po oborniku, przyoranym jesienią, na glebach zaś bogatych w próchnicę – w drugim roku po oborniku. Pod cebule polecany jest bardzo dobrze rozłożony kompost. Wysokość nawożenia mineralnego zależy od zasobności gleby w przyswajalne składniki pokarmowe, stosowanych dawek nawozów organicznych oraz właściwości fizycznych gleby. Przenawożenie azotem (nieproporcjonalna dawka w stosunku do potasu i fosforu) i zasilanie pogłówne - pod koniec czerwca – opóźnia dojrzewanie cebuli, zwiększa liczbę bączastych i obniża trwałość w przechowywaniu. Stosowane są trzy sposoby uprawy cebuli: z siewu wprost do gruntu, z rozsady wyprodukowanej w inspektach oraz z dymki. Najczęściej stosowana jest uprawa z siewu wprost do gruntu. Dla uzyskania jednak wysokich i dobrych jakościowo plonów powinno się te metodę uprawy stosować wyłącznie w rejonach o dłuższym okresie wegetacyjnym wczesna wiosną, umożliwiającą wczesny siew. Konieczna jest bardzo staranna uprawa gleby. Nasiona wysiewa się, gdy tylko ziemia obeschnie i da się uprawiać, nie później jednak niż do połowy kwietnia. W uprawie polowej daje się 30-40cm odległości miedzy rzędami, na zagonach 20-25cm. Na glebach bardziej zwięzłych, słabiej nagrzewających się korzystny jest siew cebuli na redlinach o szerokości podstawy 40-45cm. Głębokość siewu 1-1,5cm, na glebach lżejszych do 2cm. Za głęboki siew powoduje słabsze wschody i wydłużony kształt cebul. Na obsianie 1 ara potrzeba 70-90 gram nasion zależnie od zdolności ich kiełkowania i rozstawy rzędów. Uprawa cebuli z rozsady, wprawdzie kłopotliwsza i kosztowniejsza, daje jednak wcześniejsze i wyższe plony, cebule duże, bardziej wyrównane i lepszej jakości. Nasiona w ilości 30-40 gram na m² sieje się do inspektu średnio ciepłego w drugiej połowie lutego, a otrzymana rozsadę wysadza się do gruntu w drugiej połowie kwietnia w takich odległościach rzędów, jak przy siewie, a w rzędzie co 5-8cm. Rośliny trzeba sadzić płytko, nie głębiej niż rosły w inspektach. Inaczej wyrasta dużo cebul bączastych. Na produkcje rozsady obsadzenia 1 ara trzeba około 40 gram nasion. Uprawa cebuli z dymki ma duże zastosowanie na mniejszych powierzchniach, przede wszystkim w ogrodach przydomowych i działkowych. Już od końca maja może być wyrywana w miarę dorastania i użytkowania „na zielono”. Cebula z dymki nie nadaje się na dłuższe przechowywanie zimowe. Drobne, zasuszone cebulki (najlepsze o średnicy 1-2cm), tak zwaną dymkę, sadzi się jak najwcześniej na wiosnę (w niektórych rejonach kraju nawet jesienią), zależnie od wielkości dymki w takich odległościach, jak rozsadę. Na 1 ar potrzeba 10-15kg cebulek. Nadaje się do upraw współrzędnych. Do wyprodukowania dymki, nasiona cebuli wysiewa się bardzo gęsto (około 1200 gram na 1 ar), wiosną od kwietnia do początków maja (korzystniej wcześniej), na zagonach w rzędy co 20-25cm. Cebulę na dymkę zbiera się wcześnie, po częściowym zżółknięciu i złamaniu szczypioru. Aby zapobiec wybijaniu dymki w pędy nasienne, trzeba ją podsuszać w temperaturze 28-35°C przez 2-3 miesiące. Z 1 ara można uzyskać 80-150kg dymki. Plon cebuli konsumpcyjnej zależy od wielu czynników i może wahać się od150kg nawet do 600kg z 1 ara.

Cebula ‘Rawska’ – oryginalna odmiana polskiej hodowli. Średnio wczesna, plenna, trwała w przechowywaniu. Zalecana szczególnie do uprawy w rejonach o krótszym okresie wegetacji. Jest mniej wrażliwa na niesprzyjające warunki klimatyczne i glebowe. Cebule o wadze od 120 do 220g, kuliste, ze skłonnością do lekkiego wydłużenia się. Cebule wyrównane w kształcie. Łuska zewnętrzna słomkowożółta, średniej grubości, dobrze przylegająca. Miąższ biały, jędrny, o wysokiej zawartości suchej masy (do 15%), słodki i delikatny.

Cebula ‘Wolska’ - oryginalna odmiana polskiej hodowli, wyselekcjonowana z pierwotnej ‘Wolskiej’. Bardzo późna, bardzo plenna, wyrównana, o dużej trwałości w przechowywaniu, ale wymagająca dobrych warunków uprawy. Cebula kulistoromboidalna, o przeciętnej masie 90-160g. Łuska słomkowa, jaśniejsza lub ciemniejsza, cienka. Miąższ biały, jędrny o dość ostrym smaku.

Cebula ‘Sochaczewska’ - oryginalna odmiana polskiej hodowli, wyselekcjonowana z pierwotnej ‘Wolskiej’. Najpóźniejsza, bardzo plenna, o małej ilości cebul bączastych, dobrze wyrównana pod względem kształtu i wielkości cebul, doskonale przechowuje się do późnej wiosny. Cebula kulista o przeciętnym ciężarze 90-160g. Łuska ciemnosłomkowa, mocna, bardzo dobrze przylegająca, miąższ biały, jędrny, łagodny w smaku, z mniejszą zawartością siarki, a dużą wit. C.

Cebula zimowa – siedmiolatka- (Allium fistulosum L.) – siedmiolatka uprawiana jest przeważnie amatorsko, na niewielkiej powierzchni w ogródkach przydomowych i działkowych. Bardzo wczesną wiosną, bo już w drugiej połowie kwietnia, użytkuje się zielony szczypior, soczysty i łagodny w smaku, a przy tym bogaty w witaminy C i, żelazo i inne składniki odżywcze. Siedmiolatka jest rośliną trwałą, mrozoodporną – na jednym miejscu nie powinna jednak zostawać dłużej niż 3-4lata, bo silnie wyjaławia glebę i zachwaszcza się. Nie tworzy właściwej cebuli, lecz zgrubienie w dolnej części. Rozrasta się silnie tworząc kępki wydłużonych, ścisłe przylegających do siebie cebul z których każda oddzielnie posadzona daje początek nowej kępce. Można więc ją łatwo rozmnażać wegetatywnie bardzo wczesna wiosna lub jesienią. Siedmiolatkę rozmnaża się również przez wysiew nasion w kwietniu do chłodnego inspektu lub na rozsadniku. Rozsadę wysadza się w czerwcu do gruntu. W rzędy odległe co 30cm, w rzędzie co 20cm po 3 rośliny razem. Można tez nasiona wysiewać wiosną lub w końcu lata wprost do gruntu w rzędy co 30cm; po wschodach rośliny przerywa się w rzędach co 15-20cm. Siedmiolatka wymaga gleby żyznej, w drugim roku po oborniku, nie zachwaszczonej.

CEBULA BORETTANA  5g CEBULA BORETTANA 5g
Producent: PNOS
Cena: 4,29 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA EUREKA 5g CEBULA EUREKA 5g
Producent: PNOS
Cena: 2,19 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA FINEZJA 100g CEBULA FINEZJA 100g
Producent: PNOS
Cena: 42,99 zł
zobacz więcej
CEBULA FINEZJA 5g CEBULA FINEZJA 5g
Producent: PNOS
Cena: 2,79 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA GLOBO 100g CEBULA GLOBO 100g
Producent: PNOS
Cena: 113,99 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA GLOBO 3g CEBULA GLOBO 3g
Producent: PNOS
Cena: 4,89 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA KARMEN 100g CEBULA KARMEN 100g
Producent: PNOS
Cena: 40,99 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA KARMEN 500g CEBULA KARMEN 500g
Producent: PNOS
Cena: 115,99 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA KARMEN 5g CEBULA KARMEN 5g
Producent: PNOS
Cena: 2,99 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA MAJKA 2g CEBULA MAJKA 2g
Producent: PNOS
Cena: 2,29 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA RAWSKA 5g CEBULA RAWSKA 5g
Producent: PNOS
Cena: 2,19 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA SIEDMIOLATKA ENTITA 500g CEBULA SIEDMIOLATKA ENTITA 500g
Producent: PNOS
Cena: 273,99 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA SIEDMIOLATKA RED TOGA 2g CEBULA SIEDMIOLATKA RED TOGA 2g
Producent: PNOS
Cena: 2,99 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA SIEDMIOLATKA WITA 2g CEBULA SIEDMIOLATKA WITA 2g
Producent: PNOS
Cena: 2,29 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA SIEDMIOLATKA WITA 500g CEBULA SIEDMIOLATKA WITA 500g
Producent: PNOS
Cena: 108,99 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA SIEDMIOLATKA WITA 50g CEBULA SIEDMIOLATKA WITA 50g
Producent: PNOS
Cena: 26,99 zł
szt.
zobacz więcej
CEBULA SŁAWA OŻAROWA 100g CEBULA SŁAWA OŻAROWA 100g
Producent: PNOS
Cena: 41,99 zł
szt.
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium