Wersje językowe
pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt od 8.00 do 16.00 lub napisz sprzedazinternetowa@pnos.pl

Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci
Promocje
Grzybnia Borowik usiatkowany 10g
Grzybnia Borowik usiatkowany 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz babka 10g
Grzybnia Koźlarz babka 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz czarnobrązowy 10g
Grzybnia Koźlarz czarnobrązowy 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz czerwony 10g
Grzybnia Koźlarz czerwony 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz pomarańczowożółty 10g
Grzybnia Koźlarz pomarańczowożółty 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
MIĘTA PIEPRZOWA 0,2g
MIĘTA PIEPRZOWA 0,2g
3,29 zł 2,30 zł
szt.
OGÓRECZNIK 2g
OGÓRECZNIK 2g
2,49 zł 1,74 zł
szt.
RUMIANEK POSPOLITY 0,2g
RUMIANEK POSPOLITY 0,2g
2,49 zł 1,74 zł
szt.
RUTA 0,2g
RUTA 0,2g
2,49 zł 1,74 zł
szt.
SZAŁWIA LEKARSKA 0,5g
SZAŁWIA LEKARSKA 0,5g
2,49 zł 1,74 zł
szt.
MELISA LEKARSKA 0,3g
MELISA LEKARSKA 0,3g
2,49 zł 1,74 zł
szt.
MALWA-PRAWOŚLAZ 0,5g
MALWA-PRAWOŚLAZ 0,5g
2,49 zł 1,74 zł
szt.

Cykoria liściowa (sałatowa) (Cichorium intybus var. foliosum Hegi L.) – roślina warzywna, której częścią jadalną są wybielone główki, wyrastające w czasie jesienno-zimowego pędzenia z korzeni zebranych na jesieni z pola. Główka składa się z kilkunastu mięsistych, białokremowych liści długości około 20cm, ściśle do siebie przylegających. Cykorię przyrządza się jak sałatę lub w surówkach z innymi warzywami. Jest ona cennym warzywem z uwagi na duże walory smakowe, zawartość białka, soli mineralnych oraz związków intybiny i inuliny, działających pobudzająco na apetyt i trawienie oraz leczniczo przy schorzeniach w okresie najbardziej deficytowym w świeże warzywa. Cykoria nie stawia wysokich wymagań glebowych; dla uzyskania odpowiednich korzeni zalecana jest jej uprawa na glebach lżejszych, ale o dobrej strukturze, dostateczni wilgotnych. Na glebach cięższych, zwięzłych wschody są słabsze, a korzenie zdeformowane. Właściwe stanowisko jest w drugim lub trzecim roku po oborniku. Nasiona w ilości 30-60 gram na 1 ar wysiewa się od połowy maja do połowy czerwca w rzędy co 30-40cm, na głębokość 1,5-2cm. Po wzejściu konieczna jest przerywka, z pozostawieniem roślin co 6-9cm. Korzenie sprząta się w końcu października, w listopadzie przed mrozami, przycinając liście na wysokości 3-5cm nad główką. Z 1 ara uzyskuje się zwykle około 2000 sztuk korzeni przydatnych do pędzenia, przechowywać najlepiej zadołowane, jak warzywa korzeniowe, albo w pomieszczeniach o temperaturze 3-4°C. Do pędzenia nadają się pomieszczenia w których można regulować temperaturę od 10-20°C. Pędzenie cykorii trawa 3-5 tygodni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium