Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200 ZŁ !!!

masz pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt w godz. 7:00 - 15:00 lub napisz sklep@epnos.pl

Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica L.) – jedno z najbogatszych warzyw w witaminy C i A (również i inne w mniejszej ilości) oraz sole mineralne, zwłaszcza w łatwo przyswajalny wapń (bo nie zawiera kwasu szczawiowego), fosfor i żelazo. Z tych też względów bardzo polecany jest w żywieniu dzieci. Tym bardziej, że dostępny jest do konsumpcji późną jesienią i w zimie, gdy występuje niedobór świeżych zielonych warzyw. Liście mogą być spożywane w stanie świeżym w różnego rodzaju surówkach lub po ugotowaniu, przyrządzone jak szpinak. Zbierane po przemożeniu są delikatniejsze i pozbawione goryczy. Jarmuż udaje się na każdej glebie, byle niezbyt suchej lub podmokłej. Można go uprawiać na lżejszych glebach w pierwszym roku po oborniku, na żyźniejszych zaś w drugim, a nawet w trzecim roku po oborniku. Stanowi on poplon po warzywach wcześniej schodzących z pola. Jarmuż uprawia się z rozsady przygotowanej na rozsadniku z wysiewu nasion w maju, a nawet w czerwcu (3-4g na m²), ale późniejszy siew nie daje zadowalających wyników. Do otrzymania rozsady na obsadzenie 1 ara trzeba wysiać około 6 gram nasion. Rozsadę wysokości 10-15cm sadzi się, zależnie od terminu siewu, do połowy lipca lub w sierpniu w rozstawie 50x40-50cm. Dzięki mrozoodporności jarmuż może zimować w polu (często bywa uszkadzany przez zające), ale w rejonach o obfitych opadach śniegu i silnych wiatrach lepiej jest go kopać i zadołować w miejscu zacisznym i nie nasłonecznionym, przyrzucając lekko słomą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium