Wersje językowe
pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt od 8.00 do 16.00 lub napisz sprzedazinternetowa@pnos.pl

Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci
Promocje
Grzybnia Borowik usiatkowany 10g
Grzybnia Borowik usiatkowany 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz babka 10g
Grzybnia Koźlarz babka 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz czarnobrązowy 10g
Grzybnia Koźlarz czarnobrązowy 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz czerwony 10g
Grzybnia Koźlarz czerwony 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Koźlarz pomarańczowożółty 10g
Grzybnia Koźlarz pomarańczowożółty 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.
Grzybnia Maślak zwyczajny 10g
Grzybnia Maślak zwyczajny 10g
25,90 zł 23,90 zł
szt.

Karczoch (Cynara scolymus L.) – uprawiany jest w Polsce amatorsko, ostatnio również jako surowiec do produkcji leków, stosowanych przy zatruciach wątrobowych. Jadalną częścią rośliny jest pąk kwiatowy, a ścisłej – grube, mięsiste i soczyste jego dno wraz z podstawami listków okrywy kwiatostanu – koszyczka. Paki nadają się do spożycia, gdy są już dobrze wykształcone, ale nie zaczynają się jeszcze rozwijać. Karczochy cenione są przede wszystkim ze względu na smak, ich wartość odżywcza nie jest bowiem duża. W warunkach klimatu ciepłego karczoch jest rośliną wieloletnią, u nas z uwagi na przemarzanie, uprawiany jest przeważnie jako warzywo jednoroczne. Z wyglądu przypomina bujny oset. Wymaga stanowiska ciepłego, dobrze nasłonecznionego, osłoniętego, gleby próchniczej, dostatecznie wilgotnej, silnego nawożenia. Dołki zaprawia się dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Nasiona wysiewa się w końcu lutego i na początku marca do doniczek (po 2-3 nasiona) w żyzną, próchniczą, lekką ziemię z domieszką torfu. Na rozsadę do obsadzenia 1 ara trzeba wysiać 20g nasion. Dla kiełkowania korzystna jest temperatura około 20°C, po wzejściu roślin niższa – około 15°C. w doniczce pozostawia się tylko jedną najsilniejszą roślinę. Rozsadę wysadza się do gruntu w końcu maja w rozstawie 100x80-100cm. W celu otrzymania dużych pąków na roślinie pozostawia się tylko 3 pędy, a na każdym z nich po 2-3 pąki, inne usuwając jak wcześniej. Zbiór karczochów przypada na koniec sierpnia lub wrzesień. W korzystnych warunkach można karczochy przezimować w gruncie, ścinając łodygi po sprzęcie paków i przykrywając ziemię po lekkim przemarznięciu gałązkami iglaków, torfem, słomą, łętami, przy dużych mrozach dodatkowo ziemią. W krajach o rozwiniętej uprawie karczochów odmiany odgrywają pewna rolę, u nas w uprawie amatorskiej różnice odmianowe nie mają większego znaczenia.

Kard (Cynara cardunculus L.) – jest blisko spokrewniony z karczochem, bo obydwie rośliny pochodzą najprawdopodobniej od wspólnego przodka – dzikiego karda. Są do siebie bardzo podobne, jedną z niewielu różnic jest wygląd liścia; liść karda jest bardziej powycinany, a ogonek liściowy, który jest właśnie jadalną częścią – szerszy i bardziej mięsisty. Kard uprawiany jest u nas jako roślina jednoroczna. Wymagania w stosunku do stanowiska, gleby, nawożenia oraz sposób uprawy są takie jak karczocha. W uprawie kardów stosuje się dodatkowy zabieg – bielenie od września ogonków liściowych na 3-4 tygodnie przed użyciem ich do konsumpcji. W tym celu wiąże się liście w luźny pęk, owija słomą lub papierem. Wybielone ogonki stają się delikatniejsze. Przed mrozami kardy można wykopać i w celu wybielenia zadołować aż po blaszki liściowe w piasku. Po wybieleniu trzeba zaraz ogonki użytkować, bo pozostawione dłużej łatwo gniją.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium