
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Kard (Cynara cardunculus L.) – jest blisko spokrewniony z karczochem, bo obydwie rośliny pochodzą najprawdopodobniej od wspólnego przodka – dzikiego karda. Są do siebie bardzo podobne, jedną z niewielu różnic jest wygląd liścia; liść karda jest bardziej powycinany, a ogonek liściowy, który jest właśnie jadalną częścią – szerszy i bardziej mięsisty. Kard uprawiany jest u nas jako roślina jednoroczna. Wymagania w stosunku do stanowiska, gleby, nawożenia oraz sposób uprawy są takie jak karczocha. W uprawie kardów stosuje się dodatkowy zabieg – bielenie od września ogonków liściowych na 3-4 tygodnie przed użyciem ich do konsumpcji. W tym celu wiąże się liście w luźny pęk, owija słomą lub papierem. Wybielone ogonki stają się delikatniejsze. Przed mrozami kardy można wykopać i w celu wybielenia zadołować aż po blaszki liściowe w piasku. Po wybieleniu trzeba zaraz ogonki użytkować, bo pozostawione dłużej łatwo gniją.