Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200 ZŁ !!!

masz pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt w godz. 7:00 - 15:00 lub napisz sklep@epnos.pl

Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci

Bakłażan (oberżyna, gruszka miłosna), (Solanum melongena L.) – częścią jadalną jest wyrośnięty, ale niedojrzały jeszcze owoc ceniony przede wszystkim ze względu na wartości smakowe. Wartość odżywcza jest niewielka i polega przede wszystkim na zawartości glukozy i związków mineralnych, zwłaszcza fosforu i wapnia. Oberżyna należąca do tej samej rodziny botanicznej co pomidor i papryka, ma duże wymagania w stosunku do temperatury. W naszym klimacie w uprawie gruntowej udaje się w latach ciepłych, sadzona w miejscach nasłonecznionych, osłoniętych. Dobrze owocuje i rośnie pod szkłem (szklarnie, inspekty) i pod folią. Wymaga gleby żyznej, próchniczej, łatwo nagrzewającej się, zasobnej w wodę. Należy ją uprawiać na rozłożonym oborniku lub kompoście. Produkcja rozsady trwa 8-10 tygodni. Przy produkcji rozsady do dalszej uprawy gruntowej odpowiednim terminem siewu jest połowa marca. Do wschodów potrzebna jest temperatura 20-30°C, potem około 20°C. Nasiona można siać do skrzynek lub innych pojemników, z których pikuje się siewki, gdy zaczyna wyrastać pierwszy liść, pojedynczo do doniczek o średnicy 6-8cm. Rozsadę wysadza się do gruntu w końcu maja, na początku czerwca w rozstawie 50-60x40-50cm. Do obsadzenia 1 ara potrzeba około 500 sztuk rozsady, na uzyskanie której trzeba wysiać 5-6g nasion. Pielęgnowanie oberżyny w gruncie jest podobne jak pomidorów. Oberżyny się nie tnie. W czasie suszy konieczne jest nawadnianie, bo przy niedoborze wody oberżyna zrzuca pączki i kwiaty. W uprawie gruntowej owoce oberżyny zbiera się od końca lipca do połowy października.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium