Ogórek (Cucumis sativus L.) - jest u nas bardzo rozpowszechnionym warzywem, uprawianym masowo w gruncie oraz w inspektach, szklarniach i tunelach foliowych. Ma on duże znaczenie gospodarcze. Oprócz bowiem masowego spożycia w stanie świeżym, jest bardzo cennym surowcem dla przemysłu przetwórczego i zamrażalnictwa, co przedłuża okres jego spożycia na cały rok. Pomimo że wartość odżywcza ogórków i zawartość witamin jest mała, mają one poważne znaczenie dietetyczne, ponieważ dzięki zasadowym solom mineralnym działają odkwaszająco na organizm ludzki. Ich właściwości smakowe powodują również, że są one powszechnie lubiane i poszukiwane.
OGÓREK KONSERWOWY I DO KWASZENIA:
Grupa odmian dających wysoki plon owoców stosunkowo krótkich, przeznaczonych do konserwowania. Dla otrzymania dużych zbiorów owoców na konserwy trzeba je zbierać nawet dwa razy dziennie. Odmiany te nadają się także do kwaszenia.
Ogórek ‘Polan’ F1 - mieszaniec heterozyjny polskiej hodowli do uprawy na zbiór owoców na konserwowanie i kiszenie, przy dwukrotnych zbiorach dziennie. Odmiana wczesna, wchodząca szybko w okres silnego owocowania, bardzo plenna w intensywnych warunkach uprawy. Odporna na parcha, tolerancyjna na mozaikę wirusową i częściowo na kanciastą plamistość. Wzrost rośliny średni, pędy dość krótkie. Owoc cylindryczny, zaokrąglony na końcach, zielony, nie żółknący. Długość owocu zbieranego na konserwy 6-10cm, na korniszony 4-6cm.
Ogórek ‘Hela’ F1 - gruntowa odmiana mieszańcowa, wyrównana w kształcie i wielkości owoców, bardzo plenna, o owocach odpornych na żółknięcie i nie przerastających na grubość. Przydatna dla przemysłu konserwowego i do kwaszenia. Owoc cylindryczny, prosty, długości 6,5-9cm, ciemnozielony z jaśniejszymi smugami, o gładkiej powierzchni ze średnimi brodawkami.
OGÓREK SAŁATKOWY I DO KWASZENIA
Grupa odmian o owocach dłuższych, wolno grubiejących w miarę wyrastania, o stosunkowo małych komorach nasiennych, miąższu dość grubym, jędrnym, bardzo smacznym. Owoce w młodym stadium rozwoju nadają się do kwaszenia.
Ogórek ‘Delicius’ - oryginalna odmiana polskiej hodowli, średnio wczesna, plenna, smaczna, nadająca się na sałatki i mrożonki. Rośliny silne. Owoc długości 13-15cm, cylindryczny, intensywnie zielony, nie żółknący z jasnozielonymi smugami do 2/3 owocu.
Ogórek ‘Ikar’ F1 - gruntowa odmiana mieszańcowa polskiej hodowli, typowo sałatkowa. Wczesna, bardzo plenna, odporna na choroby. Owoc cylindryczny, długości 16-20cm, ciemnozielony z jaśniejszymi smugami, pokryty nielicznymi brodawkami. Odmiana przydatna dla przemysłu przetwórczego i chłodniczego. Nadaje się do uprawy w tunelach.
Ogórek ‘Olimp’ F1 - gruntowa, typowo sałatkowa odmiana mieszańcowa polskiej hodowli, nadająca się do uprawy w tunelach. Najwcześniejsza z odmian sałatkowych, bardzo plenna. Owoc cylindryczny, długości 13-17cm, ciemnozielony z jaśniejszymi smugami, pokryty nielicznymi, średniej wielkości brodawkami. Odmiana przydatna dla przemysłu przetwórczego i chłodniczego.