Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200 ZŁ !!!

masz pytania?
TERAZ TANIEJ!
Proso rózgowate (Panicum) Hot Rod 1szt.
Proso rózgowate (Panicum) Hot Rod 1szt.
12,29 zł 10,99 zł
szt.
Trytoma (Kniphofia) Nancy Red 1szt.
Trytoma (Kniphofia) Nancy Red 1szt.
13,99 zł 12,59 zł
szt.
Begonia Fimbriata Yellow 2szt.
Begonia Fimbriata Yellow 2szt.
7,99 zł 7,19 zł
szt.
Szczawik trójkątny (Oxalis triangularis) 5szt.
Szczawik trójkątny (Oxalis triangularis) 5szt.
7,99 zł 7,19 zł
szt.
Rozplenica japońska (Pennisetum) Lumen Gold 1szt.
Rozplenica japońska (Pennisetum) Lumen Gold 1szt.
13,99 zł 12,59 zł
szt.
Kanna (Paciorecznik) Yellow Futurity 1szt.
Kanna (Paciorecznik) Yellow Futurity 1szt.
5,99 zł 5,39 zł
szt.
Mieczyk Nova Lux 8szt.
Mieczyk Nova Lux 8szt.
7,49 zł 6,69 zł
szt.
PORADY OGRODNICZE

Nasiona papryki

Mieszanka odmian-PAPRYKA OSTRA 0,6g Mieszanka odmian-PAPRYKA OSTRA 0,6g
Producent: PNOS
Cena: 2,49 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Papryka CAYENNA 0,5g Papryka CAYENNA 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 3,19 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka CYKLON 0,5g Papryka CYKLON 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 3,79 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka czereśniowa KORAL 0,5g Papryka czereśniowa KORAL 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 2,39 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Papryka ETIUDA 0,5g Papryka ETIUDA 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 3,79 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka ETIUDA 10g Papryka ETIUDA 10g
Producent: PNOS
Cena: 39,99 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka INGRID 0,5g Papryka INGRID 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 2,39 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Papryka JOLANTA 0,5g Papryka JOLANTA 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 3,79 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka KASIA 0,5g Papryka KASIA 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 3,79 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka KASIA 10g Papryka KASIA 10g
Producent: PNOS
Cena: 39,99 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka NOKTURN 0,5g Papryka NOKTURN 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 3,79 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka OLEŃKA 0,5g Papryka OLEŃKA 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 3,69 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka OLEŃKA 10g Papryka OLEŃKA 10g
Producent: PNOS
Cena: 37,99 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka OŻAROWSKA 0,5g Papryka OŻAROWSKA 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 3,79 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka OŻAROWSKA 10g Papryka OŻAROWSKA 10g
Producent: PNOS
Cena: 39,99 zł
szt.
zobacz więcej
Papryka POUPILA 0,5g Papryka POUPILA 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 3,09 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Papryka REDHORN 0,5g Papryka REDHORN 0,5g
Producent: PNOS
Cena: 2,49 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość

Papryka — (pieprz turecki), (Capsicum annuum L.) - z uprawianych u nas warzyw owoce papryki zawierają największą ilość witaminy C, przewyższając pod tym względem nawet owoce cytrusowe. Zawierają poza tym witaminę A, znaczną ilość wapnia i żelaza, cukry oraz związek kapsaicynę, nadający papryce ostry smak. Związek ten przydatny jest dla przemysłu farmaceutycznego. Dzięki tym wartościom i walorom smakowym, papryka staje się warzywem coraz bardziej cenionym i poszukiwanym do bezpośredniego spożycia i jako surowiec dla przemysłu przetwórczego i farmaceutycznego. Rozróżnia się dwie grupy papryki: ostrą i słodką. Papryka ostra zawiera duży procent kapsaicyny, stąd jej ostry smak i nazwa. Zbiera się owoce dojrzałe, czerwone, używając je jako przyprawy i do wyrobu leków. Papryki półostra i słodka zawierają nieznaczną ilość kapsaicyny, nie mają więc ostrego smaku. Owoce zbiera się, gdy są wyrośnięte, ale jeszcze niedojrzałe, mięsiste, soczyste, czerwone lub żółte, zależnie od odmiany. Jada się je w surówkach, duszone, konserwowane. Papryka jako roślina ciepłolubna ma duże wymagania w stosunku do temperatury powietrza (optimum 23-27°C w dzień, 16-18°C w nocy) i gleby, która powinna być zbliżona do temperatury zewnętrznej (poniżej 15°C w glebie rośliny zrzucają kwiaty i zawiązki). W związku z tym paprykę należy sadzić w gruncie w miejscach nasłonecznionych, zacisznych, na glebie próchnicznej, pulchnej, przewiewnej, dobrze nagrzewającej się, ale i dostatecznie wilgotnej. Uprawia się ją na dobrze rozłożonym oborniku lub kompoście. Paprykę uprawia się z rozsady, której przygotowanie wymaga 7-8 tygodni. Nasiona sieje się od połowy marca do końca I dekady kwietnia w pomieszczeniach o temperaturze 22-25°C. Do przygotowania rozsady na 1 ar potrzeba 5g nasion. Zaraz po rozłożeniu liścieni siewki pikuje się do doniczek. Konieczne jest przygotowanie rozsady w doniczkach, bo papryka trudno regeneruje uszkodzone korzenie. Paprykę poza otwartym gruntem uprawia się w inspektach, szklarniach i pod osłonami z folii, uzyskując plony wyższe ilościowo i jakościowo. Przy uprawie gruntowej paprykę wysadza się w końcu maja i na początku czerwca w rozstawie 40-50x30-40cm. Pa-pryka ostra może być sadzona gęściej. Papryka nie wymaga cięcia, podpierania i wiązania. Pierwsze zbiory papryki słodkiej z gruntu rozpoczynają się od końca lipca lub początku sierpnia i kończą w jesieni. Średni plon z uprawy gruntowej z 1 ara wynosi 100-120kg (do 180kg/a), z 1m² powierzchni pomieszczeń 2-3kg.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium