Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200 ZŁ !!!

masz pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt w godz. 7:00 - 15:00 lub napisz sklep@epnos.pl

Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci

Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum) - użytkową częścią pietruszki naciowej są bujne, delikatne w smaku, aromatyczne liście, zawierające więcej od naci pietruszki korzeniowej witamin A, C. B1, B2, żelaza, wapnia i olejków eterycznych. Nać może służyć nieprzerwanie przez cały rok jako bardzo wartościowa, surowa przyprawa do potraw, a także jako dekoracyjny, jadalny dodatek. Korzeń pietruszki naciowej jest cienki, zdrewniały, rozwidlony, niejadalny. Pietruszka naciowa dobrze zimuje w gruncie, a pod przykryciem zachowuje zielone liście. Wymaga gleby próchnicznej, żyznej, dostatecznie wilgotnej, ale nie podmokłej i niezbyt ciężkiej, nie zaskorupiającej się. Można ją uprawiać w drugim lub w trzecim roku po oborniku. Nasiona sieje się jak najwcześniej na wiosnę w rzędy co 20-30cm. Po wzejściu rośliny trzeba przerwać w rzędzie co 10cm. Dobrze znosi przesadzanie. Na 1 ar potrzeba 60-70 gramów nasion. We wrześniu — październiku, po ścięciu naci, można korzenie z bryłą korzeniową przenieść do szklarni, inspektu lub do innych pomieszczeń do pędzenia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium