
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Por (Allium ampeloprasum L.) — jest jedyną z roślin cebulowych użytkowaną nie tylko jako warzywo przyprawowe (smakowe), ale również coraz powszechniej w surówkach lub przyrządzaną podobnie jak szparagi czy kalafiory. Ostatnio por stał się surowcem poszukiwanym przez przemysł owocowo-warzywny. Jadalną część pora stanowią: wydłużona, biało za-barwiona cebula, którą tworzą w dolnej części soczyste i mięsiste pochwy liściowe, łodyga rzekoma utworzona powyżej cebuli z zielonych i częściowo wybielonych pochew liściowych zwarcie zachodzących na siebie oraz górna część liści, zwłaszcza we wczesnej fazie rozwoju. Por odznacza się wysokimi walorami smakowymi oraz dużą zawartością wapnia, fosforu, siarki i witamin. Por jest mało wymagający co do ciepła — nasiona kiełkują już przy 4°C, wykształcone rośliny dobrze znoszą niskie temperatury, a odmiany zimowe mogą nawet, odpowiednio przykryte, zimować w gruncie. Zapotrzebowanie na wodę przez pory jest duże i dostateczna jej ilość w glebie jest warunkiem uzyskania dużych i dobrych jakościowo zbiorów. Najwyższe plony daje na glebach średnio zwięzłych, żyznych, próchnicznych, w dobrej kulturze, zasobnych w wodę. Ubogie gleby piaszczyste i ciężkie gliny nie nadają się pod jego uprawę. Pod pory przeznacza się najczęściej pole w pierwszym lub drugim roku po oborniku. Por ma długi okres wegetacji. Uprawia się go albo z rozsady (daje wówczas znacznie wyższe plony), albo z siewu wprost do gruntu, co może być z powodzeniem stosowane w rejonach o długim okresie wegetacji. W celu wyprodukowania rozsady nasiona wysiewa się na początku marca do inspektu umiarkowanego, w ilości 20g na m² (bez pikowania). Na rozsadę do obsadzenia 1 ara potrzeba 15 gramów nasion (około 2000 sztuk roślin). Rozsadę wysadza się do gruntu od połowy kwietnia nawet do lipca (odmiany zimowe na zbiór wiosną następnego roku). Odległości między rzędami zależą od sposobu pro-wadzenia uprawy międzyrzędowej i mogą wynosić od 30cm do 50cm. W rzędach rośliny sadzi się co 7--10cm (na zbiór letni) lub co 12-15-20cm (na zbiór jesienny lub wiosenny). Pory sadzi się głęboko na 2/3 długości rośliny. Można sadzić je w rowki głębokości 10-15cm, które zasypuje się w miarę wzrostu roślin. Siew wprost do gruntu wykonuje się na początku kwietnia w rozstawie rzędów jak przy sadzeniu. Na obsianie 1 ara potrzeba 30-40 gramów nasion. Po wzejściu rośliny przerywa się, pozostawiając w odstępach jak przy sadzeniu. Rośliny z przerywki wykorzystuje się jako rozsadę. W okresie wegetacji pory obsypuje się kilkukrotnie w celu otrzymania jak najdłuższych, wybielonych łodyg rzekomych. Z 1 ara plon porów może wynosić 150-300kg.