Wersje językowe
pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt od 7:00 do 15:00 lub napisz sklep@epnos.pl

Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci

Roszponka warzywna—( Valerianella locusta L.) -częścią jadalną są niezbyt duże liście, tworzące rozetę. Jada się je na surowo, jak sałatę — są smaczne, kruche, bez goryczki. Roszponka jest bogatym źródłem witamin C i A oraz soli mineralnych. U nas roszponka uprawiana jest tylko amatorsko. Uprawia się ją jako poplon na okres późnojesienny i zimowy (mrozoodporna, zimuje dobrze pod okrywą śnieżną), w którym występuje deficyt świeżych, zielonych warzyw. Z wymienionych względów, jak i z uwagi na łatwość uprawy zasługuje na jak najszersze rozpowszechnienie. Roszponka wymaga gleby żyznej, próchnicznej, w dobrej kulturze, nie zachwaszczonej. Dobrze udaje się po roślinach, pod które dany był jesienią obornik. Nasiona wysiewa się od końca lipca do końca sierpnia w rzędy co 15-25cm. Na 1 ar potrzeba 60-80 gramów nasion, zależnie od rozstawy rzędów. Po wzejściu rośliny przerywa się w rzędzie co 10-15cm. Zabiegi pielęgnacyjne ograniczają się do bardzo starannego odchwaszczania, saletrowania oraz nawadniania w razie suszy. Przy przeznaczeniu roślin na zbiór zimowy po przemarznięciu ziemi zagony należy lekko przykryć słomą, łętami. Zbiór roszponki rozpoczyna się w końcu października i może trwać przez zimę. Z 1 ara zbiera się 50-80kg zielonej masy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium