Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200 ZŁ !!!
ZADZWOŃ 609 482 999 pn-pt w godz. 7:00 - 15:00 lub NAPISZ sklep@epnos.pl
Jak siać, aby urosło?
Rzodkiew (Raphanus sativus L.) - uprawa rzodkwi jest mniej popularna niż rzodkiewki, choć roślina ta odznacza się większą wartością odżywczą (wyższa sucha masa, więcej białka, węglowodanów i soli mineralnych), poza tym późne jej odmiany mogą być przechowywane i spożywane w zimie, a sok działa leczniczo przy schorzeniach wątroby. Rzodkiew udaje się na glebie żyznej, próchnicznej, pulchnej, zasobnej w wapń, dostatecznie wilgotnej. Na glebach lekkich, ubogich w wodę, korzenie są zniekształcone, twarde, łykowate, niesmaczne, łatwo wybija w pędy nasienne. Rzodkiew uprawia się w drugim roku po oborniku. Odmiany wczesne uprawiane są jako przedplon przed późno sadzonymi lub sianymi warzywami, późne jako poplon. Odmiany wczesne sieje się wiosną, zwykle na początku kwietnia, późne — w końcu czerwca i w lipcu. W uprawie polowej stosuje się 40-50cm odległości między rzędami, w małych ogrodach 20-25cm (na zagonach). Po wzejściu trzeba wykonać przerywkę, zostawiając rośliny w odstępach 6-8cm. Na obsiew 1 ara potrzeba 60-80g nasion. Średni plon odmian wczesnych wynosi 100-200kg z 1 ara, późnych 200-250kg.
Rzodkiew ‘Murzynka’ - odmiana selekcji krajowej, późnojesienna, dobrze przechowująca się przez zimę. Okres wegetacji 100-110 dni. Zgrubienie kuliste, lekko spłaszczone lub owalne, o cienkim korzeniu palowym. Skórka czarna matowa, gładka lub lekko siatkowana. Miąższ biały, soczysty, o ostrym smaku.