Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200 ZŁ !!!
ZADZWOŃ 609 482 999 pn-pt w godz. 7:00 - 15:00 lub NAPISZ sklep@epnos.pl
Jak siać, aby urosło?
Szczypiorek (Allium schoenoprasum L.) - jest cenną przyprawą kuchenną, zawierającą znaczne ilości wielu soli mineralnych, witamin C i A oraz olejków eterycznych, naddających liściom dzięki siarce specyficzny zapach i smak. Jest to roślina trwała, rozrastająca się szybko w zwarte kępki. Zimuje w gruncie bez przykrycia. Rośnie dość dobrze w miejscach lekko zacienionych, ale najsilniejsze kępki daje przy pełnym naświetleniu. Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, dostatecznie wilgotnej, o odczynie obojętnym, nie zachwaszczonej, zwłaszcza perzem. Przed założeniem plantacji należy dać obornik. Szczypiorek uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu, z rozsady i z podziału kępek. Przy uprawie z siewu do gruntu nasiona sieje się w kwietniu w ilości 30 gramów na 1 ar, w rzędy odlegle co 20-30cm. Przy uprawie z rozsady nasiona wysiewa się w marcu do inspektu lub w początku kwietnia na rozsadnik w ilości 20 g na 1m². Na miejsca stale rozsady sadzi się w maju w rozstawie 30x20-25cm, po kilka roślin razem. Przez podział szczypiorek rozmnaża się na wiosnę lub w sierpniu. Zbiór szczypiorku rozpoczyna się w drugim roku uprawy. Z 1m² w gruncie w dobrych warunkach można uzyskać około 3kg szczypiorku. Po 3-4 latach użytkowania rośliny należy wykopać, podzielić kępki i posadzić na nowym miejscu. Szeroko rozpowszechnione jest pędzenie szczypiorku w okresie zimy.