Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200 ZŁ !!!

masz pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt w godz. 7:00 - 15:00 lub napisz sklep@epnos.pl

Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Producenci

Szparag – (Asparagus officinalis L.) ceniony jest przede wszystkim ze względu na wysokie walory smakowe, bo jego wartości odżywcze są niewielkie. Bardziej wartościowe są szparagi zielone, ale u nas niepopularne. Powierzchnia uprawy szparagów bielonych ostatnio znacznie wzrasta, ponieważ stały się one poszukiwanym surowcem na konserwy, głównie z powodu dużych możliwości eksportowych. Szparag wymaga gleb żyznych, piaszczysto-gliniastych, w wysokiej kulturze, szybko nagrzewających się, nie zakwaszonych, dobrze zatrzymujących wodę. Gleby ciężkie, podmokle, zaskorupiające się nie nadają się pod uprawę szparagów. Dobrze pielęgnowana szparagarnia może trwać przez 15 lat (najwyższe i jakościowo najlepsze plony uzyskuje sic do 12 roku eksploatowania plantacji) i w związku z tym przed jej założeniem pole musi być dobrze przygotowane przez uprawę odpowiednich przedplonów, obfite nawożenie obornikiem lub kom postem i nawozami mineralnymi. Szparagarnię zakłada się z jednorocznych, tylko silnych i zdrowych karp. Karpy produkuje się z nasion wysiewanych na rozsadniku starannie przygotowanym i dobrze wynawożonym obornikiem i nawozami mineralnymi. Nasiona sieje się w pierwszej dekadzie kwietnia (o ile warunki atmosferyczne pozwalają), w rzędy co 40cm, rozmieszczając w rzędzie co 4-5cm, na głębokość około 3cm. Dla przyspieszenia kiełkowania (w gruncie trwa trwa około 6 tygodni) zaleca się moczenie nasion przez 3-5 dni w wodzie o temperaturze 25-35°C. Na 10m² rozsadnika wysiewa się 12-15 gramów nasion. Na uzyskanie karp do obsadzenia 1 ara trzeba wysiać około 15 gramów nasion, zapewniając tym rezerwę rozsady. Karpy po starannej selekcji wysadza się na miejsca stałe w pierwszej w pierwszej lub drugiej dekadzie kwietnia następnego roku po wysiewie. Za najodpowiedniejszą dla szparagów bielonych przyjmuje się odległość, rzędów 150-170cm, a roślin w rzędzie 40-50cm. Karpy sadzi się na małych kopczykach, usypanych na dnie bruzd wyoranych na głębokość 25-30cm, wzdłuż wyznaczonych rzędów. Karpę przysypuje się 5-8 centymetrową warstwą ziemi nad wierzchołkiem szczytowego pąka. Zagłębienia bruzdowe wyrównuje się do jesieni podczas pielęgnowania międzyrzędzi. Pielęgnowanie szparagarni w ciągu dwóch lat od jej założenia obejmuje: odchwaszczanie, spulchnianie, nawożenie pogłówne oraz dosadzenie wiosną brakujących roślin. W trzecim roku rozpoczyna się zbiór szparagów. Plon szparagów w latach pełnego rozwoju plantacji waha się w granicach 30-60kg z 1 ara.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium