
Producent
Cena
-
od
do

UPRAWA OGÓRKÓW W GRUNCIE
Ogórek do prawidłowego rozwoju potrzebuje dużo ciepła i wilgotności, zarówno powietrza, jak i gleby. Należy więc pod jego uprawę wybierać miejsca najcieplejsze, osłonięte od wiatrów. Celowe jest tworzenie osłon przez współrzędną, pasową uprawę ogórków, np. z kukurydzą, brukselką, które chronią ogórki i przed wiatrem, i przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. W związku z wysokimi wymaganiami wodnymi ogórka zaleca się nawadnianie głównie podczas pełnego kwitnienia i zawiązywania się owoców. Gleba pod ogórki powinna być zasobna w składniki pokarmowe i wodę, ale przepuszczalna, nie podmokła, ciepła, nie zakwaszona. Nieodpowiednie są gleby ciężkie i zlewne oraz lekkie piaszczyste. Ogórki uprawia się przeważnie w pierwszym roku po oborniku. Poza tym mają one duże potrzeby nawozowe w stosunku do składników mineralnych. Ogórki są bardzo wrażliwe na zmianowanie. Nie powinny być uprawiane na tym samym miejscu częściej niż co 4-6 lat. Ze względu na stosunkowo późny siew ogórków do gruntu i powolny początkowy ich wzrost, pole może być wykorzystane dla przedplonowo-współrzędnej uprawy innych warzyw, np. szpinaku, kalarepy, sałaty, rzodkiewki, wczesnych kalafiorów, cebuli z dymki na szczypior. Poza tym w uprawie ogórków można prowadzić współrzędną uprawę selerów, porów, brukselki, kukurydzy. Ogórki uprawia się z siewu wprost do gruntu, a z rozsady tylko na małych powierzchniach, w ogródkach lub do przyspieszonej produkcji pod okresowym przykryciem z folii. Nasiona wysiewa się w połowie maja w rzędy odległe o 80-120cm zależnie od bujności uprawianej odmiany i gleby, a na małych przestrzeniach — jednym rzędem na zagonie. Nasiona można siać w rzędzie pojedynczo (co 5cm) lub kupkowo po 2-3 nasiona w odstępie około 15cm, na głębokości 1,5 do 2cm. Do obsiania 1 ara potrzeba 50-80 gramów nasion. Po wzejściu rośliny wymagają przerywki co 15-20cm. W celu wyprodukowania rozsady nasiona sieje się do doniczek lub innych pojemników około 20 kwietnia, a następnie rośliny wysadza się do gruntu po przymrozkach majowych. Do uzyskania wysokich zbiorów ogórków odmian mieszańcowych (F1) konieczne jest bardzo intensywne nawożenie (nawet podwójna przeciętnie stosowana dawka nawozów mineralnych), nawadnianie oraz codzienny, a nawet dwukrotny w ciągu dnia zbiór owoców. Z odmian mieszańcowych nie należy zbierać nasion, ponieważ z ich wysiewu na skutek rozszczepienia się cech otrzymuje się owoce o różnorodnych formach, niejednolite i gorszej jakości. Zbiór ogórków w uprawie gruntowej rozpoczyna się zwykle około połowy lipca i trwa do połowy, a niekiedy do końca września. Przy każdym zbiorze należy zdejmować wszystkie owoce zdeformowane, pożółkłe, przerośnięte, bo pozostawianie ich na roślinie osłabia dalsze plonowanie. Plony ogórków ulegają bardzo dużym wahaniom, zależnie od wielu czynników. Przeciętnie wynoszą około 200kg z 1 ara, ale w wyjątkowo korzystnych warunkach nawet 500-600kg z 1 ara. Plon ogórków konserwowych stanowi 30 do 80% plonu ogólnego, zależnie od odmiany, uprawy oraz częstotliwości i dokładności przeprowadzenia zbiorów.