Wersje językowe
pytania? zadzwoń!

(+48) 609 482 999 pn-pt od 8.00 do 16.00 lub napisz sprzedazinternetowa@pnos.pl

Producenci
Promocje
OGÓREK GRUNTOWY DELICIUS 3g
OGÓREK GRUNTOWY DELICIUS 3g
1,61 zł 1,13 zł
szt.
OGÓREK GRUNTOWY REJA F1 3g
OGÓREK GRUNTOWY REJA F1 3g
1,61 zł 1,13 zł
szt.
OGÓREK POD OSŁONY MONIKA 1g
OGÓREK POD OSŁONY MONIKA 1g
1,61 zł 1,13 zł
szt.
PAPRYKA KASIA 0,4g
PAPRYKA KASIA 0,4g
2,10 zł 1,47 zł
szt.
PIETRUSZKA KORZENIOWA HALBLANGE 3g
PIETRUSZKA KORZENIOWA HALBLANGE 3g
1,33 zł 0,93 zł
szt.
POMIDOR GRUNTOWY MALINOWY OŻAROWSKI 0,8g
POMIDOR GRUNTOWY MALINOWY OŻAROWSKI 0,8g
1,82 zł 1,27 zł
szt.
POMIDOR GRUNTOWY RUMBA OŻAROWSKA 0,8g
POMIDOR GRUNTOWY RUMBA OŻAROWSKA 0,8g
1,82 zł 1,27 zł
szt.
POMIDOR GRUNTOWY ZŁOTY OŻAROWSKI 0,4g
POMIDOR GRUNTOWY ZŁOTY OŻAROWSKI 0,4g
1,82 zł 1,27 zł
szt.
RZEŻUCHA OGRODOWA 10g
RZEŻUCHA OGRODOWA 10g
1,33 zł 0,93 zł
szt.
SŁONECZNIK OGRODOWY 10g
SŁONECZNIK OGRODOWY 10g
1,33 zł 0,93 zł
szt.
FASOLA SZPARAG.ŻÓŁTA KARŁOWA POLKA 30g
FASOLA SZPARAG.ŻÓŁTA KARŁOWA POLKA 30g
1,75 zł 1,23 zł
szt.
MARCHEW JADALNA BERLIKUMER 2 - PERFEKCJA REW 4g
MARCHEW JADALNA BERLIKUMER 2 - PERFEKCJA REW 4g
1,33 zł 0,93 zł
szt.
Cebula siedmiolatka
Cebula siedmiolatka

 

Cebula siedmiolatka (Allium fistulosum L.), nazywana czosnkiem dętym lub Tatarką.

Pochodzi z Azji a do Europy została przywieziona prawdopodobnie w średniowieczu z Syberii. W Azji dalej występuje w stanie dzikim i nazywana jest japońskim porem, natomiast w Ameryce zieloną cebulką.

Jest to warzywo wieloletnie, na tym samym miejscu może rosnąć wiele lat, najczęściej siedem, dlatego nazywane jest siedmiolatką. Wytwarza dużą ilość odrostów, które tworzą kępy o dużej ilości szczypioru. Ma liście podobne do cebuli zwyczajnej o jasnozielonej lub ciemnozielonej barwie. Siedmiolatka nie zawiązuje zgrubiałych cebul, tworzy kępki roślin, które są bardziej podobne do pora. W zależności od odmiany osiąga wysokość od 50 do 70cm. W kolejnych latach uprawy wytwarza pędy kwiatostanowe. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Ma białe kwiaty zebrane w kuliste kwiatostany. Jej nasiona są trochę mniejsze od nasion cebuli zwyczajnej. Ścinanie kwiatostanów powoduje, że liście zachowują dłużej delikatny smak.

Znane są odmiany o białej i czerwonej barwie podziemnych zgrubień. Częścią jadalną są wybielone, wydłużone łodygi z podziemnymi cebulami i liście (szczypior). W Polsce uprawiana jest głównie dla szczypioru, który ma bardzo dobry smak, łagodniejszy niż szczypior cebuli zwyczajnej i wspaniały aromat. Ceniona jest za długą trwałość podczas przechowywania. 

Wartość odżywcza siedmiolatki jest duża. Zawiera witaminę C oraz witaminy A, PP, witaminy z grupy B oraz sole mineralne potasu i wapnia, kwas nikotynowy, a także flawonoidy, które działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, antyalergicznie, przeciwrakowo i pozytywnie wpływają na układ krwionośny.

Siedmiolatka ma zastosowanie w kuchni i lecznictwie. Może być wykorzystywana do robienia sałatek, surówek, twarożku, dodawana jest do zup, zapiekanek, a także do ozdabiania potraw i kanapek lub do ich przyprawiania. 

Roślina ta posiada także walory dekoracyjne i może być stosowana do nasadzeń w ogrodach ziołowych i skalnych oraz na rabatach jako roślina ozdobna wraz z innymi ozdobnymi roślinami jednorocznymi i bylinami.

Stanowisko, wymagania klimatyczne i glebowe, nawożenie.

Cebula siedmiolatka doskonale czuje się, gdy ma za sąsiadów: pomidory, marchew, buraki, ogórki, koper, róże i rumianek. Jej obecność wywiera negatywny wpływ na takie rośliny jak: kalafior, fasola, groch, lucerna z tego powodu nie powinna rosnąć obok. Źle znosi konkurencję, dlatego pole przygotowane pod uprawę siedmiolatki powinno być dobrze odchwaszczone. 
Siedmiolatka jest bardzo odporna na mróz, może rosnąć w temperaturze poniżej zera. Podobno łatwo znosi temperatury nawet do -40°C. Zielone liście, wytrzymują przymrozki do -6°C. Wymaga znacznie niższej temperatury niż inne cebule. Wystarczy jej temperatura 11-12°C, natomiast cebula zwyczajna potrzebuje co najmniej 20°C. Dobrze rośnie na słonecznym stanowisku, nie przeszkadza jej jednak zacienienie. Nie szkodzą jej wysokie temperatury, ponoć może być uprawiana nawet w tropikach. Liście utrzymują swoją formę i wartości pozostawione zimą w polu i zasypane śniegiem. Ma podobne wymagania glebowe jak cebula i por. Wymaga gleby żyznej, wilgotnej o dobrej przepuszczalności, z uregulowaną gospodarką wodną i starannie przygotowanej. Preferuje te o pH=6,5–7,5, ale toleruje o odczynie pH=4,9–6,5. Lepiej rośnie na wilgotnych glebach, podczas suszy szczypior staje się twardy i suchy. 

Najlepiej uprawiać ją w pierwszym roku po oborniku, gdyż potrzebuje intensywnego nawożenia organicznego przed siewem oraz mineralnego w trakcie wzrostu roślin.

Przed założeniem uprawy należy zrobić orkę i pole zbronować, by spulchnić glebę. Przed sadzeniem zaleca się nawieźć pole obornikiem w dawce 30 t/ha oraz w następnych latach zastosować nawozy mineralne w ilości 60–80 kg N, 130–150 kg P2O5 i 160–180 kg K20 na hektar. Uważa się jednak, że siedmiolatka nie wymaga intensywnego nawożenia.

Uprawa

Siedmiolatkę uprawia się zwykle tylko amatorsko w ogródkach lub w gospodarstwach na małych powierzchniach. Można uprawiać ją w pojemnikach na balkonach i tarasach lub w doniczkach na parapecie kuchennym.

Siedmiolatkę uprawia się poza płodozmianem, z siewu nasion wprost do gruntu, z rozsady lub wegetatywnie przez podział kęp. W Azji częściej uprawia się ją jako jednoroczne lub dwuletnie warzywo.

* Przy uprawie z siewu wprost do gruntu nasiona (3-4kg/ha) wysiewa się w kwietniu, w rzędy odległe od siebie o 30cm, na głębokość 1-2cm. Siewki dobrze znoszą przymrozki. W następnym roku przerywa się rośliny i pozostawia w odległości 15–20cm. Wschody pojawiają się już po 14–20 dniach od siewu. Można też siać na przełomie września i października wtedy zbiór będzie w kolejnym roku.

Bardzo łatwo rozsiewa się sama w promieniu 1-2m, tworzy dużo nasion, które dobrze kiełkują i utrzymują zdolność kiełkowania przez ok. 4 lata. 

*Uprawiając siedmiolatkę z rozsady, wysiewamy nasiona w ilości 2-4 g/m2 w kwietniu. W czerwcu sadzi się rozsadę na miejsce stałe, w rozstawie 30 x 20cm, po 3 rośliny w jednym miejscu. Uprawiana na rozsadniku o powierzchni 350–500m2 może dać sadzonki pozwalające obsadzić hektar pola. Można też wysiać nasiona do skrzynek wypełnionych mieszaniną torfu z piaskiem.

* Przy wegetatywnym rozmnażaniu dzieli się kępy wiosną lub jesienią (III-VI i VIII, najlepiej w IV i V) na pojedyncze rośliny i takie sadzi w rozstawie jak przy uprawie z rozsady. 

Jeśli chcemy uzyskać siedmiolatkę o wydłużonym pędzie przypominającą pora rośliny podczas wzrostu musimy kilkakrotnie obsypać ziemią. Rośliny posadzone w szeroko rozstawionych rzędach, obsypujemy do połowy ich wysokości, jednak niezbyt wysoko, gdyż może to znacznie ograniczyć wzrost roślin. Pierwszy raz obsypujemy rośliny małą ilością ziemi, gdy rośliny zaczynają grubieć - około trzy tygodnie po wysadzeniu rozsady i robimy to 3-4 razy. Ostatni raz na miesiąc przed zbiorem. Każdorazowe obsypanie pozwala na uzyskanie zgrubiałego pędu dłuższego o 5-10cm, czyli otrzymujemy wybielone, zgrubiałe pędy o długości około 25-30cm, o znacznie delikatniejszym smaku. Zbiór prowadzimy od września do późnej jesieni.

Zbiór

Zbiór rozpoczynamy wczesną wiosną, gdy szczypior osiągnie 20-30cm. Ponowny zbiór jest możliwy po upływie miesiąca i trwa do jesieni. Przeciętny plon szczypiorku to 2kg z 1m2. Często obcinany szybko odrasta i obficie plonuje. Najsmaczniejszy jest do kwitnienia do czerwca. 

Pielęgnacja 

Do obowiązkowych zabiegów pielęgnacyjnych należy regularne spulchnianie gleby i odchwaszczanie, ponieważ cebula nie lubi konkurencji. Konieczne jest też podlewanie, ale bez nadmiaru wody oraz zasilanie składnikami pokarmowymi w okresie wzrostu od IV-VIII raz w miesiącu najlepiej nawozami naturalnymi. Na zimę liście zasychają a cebula zimuje pod ziemią. Nie trzeba jej okrywać.

Choroby i szkodniki

W zasadzie jest odporna na choroby i szkodniki. Należy jednak co kilka lat zmieniać miejsce sadzenia, aby ograniczyć możliwość porażeń przez choroby i szkodniki. Porażana jest przez te same choroby i szkodniki, co cebula zwyczajna, m.in. śmietkę cebulankę, wciornastki, niszczyka zjadliwego, mączniaka rzekomego, zgnilizny. Niektóre ekotypy siedmiolatki nie są atakowane przez śmietkę cebulankę. Po zauważeniu objawów chorób należy stosować zalecane środki bądź usuwać z pola porażone rośliny lub ich części.

Siedmiolatka bywa często zjadana przez ślimaki, dlatego cebule powinny być sadzone dość głęboko. W Chinach wyciśnięty sok z siedmiolatki stosowany jest przeciwko mszycom.

Polecane odmiany:

‘Wita’

To wytrzymała, trwała roślina dostarczająca soczystego, kruchego, delikatnego szczypioru i małych, niezgrubiałych cebul o łagodnym smaku. Tworzy zgrubienia białe przechodzące w jasnozielony szczypior. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych, a jej zaletę stanowi fakt, że jest rośliną wieloletnią, mrozoodporną i łatwą w uprawie, pozostającą na jednym miejscu przez 3-4 lata. Znakomicie nadaje się na kanapki, do sałatek i do potraw jajecznych. W pierwszym roku uprawy szczypior uzyskujemy latem, w latach następnych już od wczesnej wiosny. Odmiana polecana na zbiór pęczkowy. 

Liczba nasion: 250-400 szt. w gramie
Termin wysiewu: tunel, rozsadnik – IV
Termin sadzenia: V-VI
Norma wysiewu: 4-6kg/ha
Rozstawa: 20-30 x 15x20cm
Termin zbioru: IV-VI

‘Bajkal’

Roślina wieloletnia, mrozoodporna, łatwa w uprawie, pozostająca na miejscu przez 4-5 lat. Tworzy białe zgrubienia przechodzące w zielony, soczysty i delikatny szczypior o dość łagodnym smaku. Przeznaczona do uprawy w gruncie oraz w nieogrzewanych osłonach. Wysiew w kwietniu do inspektu lub na rozsadniku. Wysadzanie rozsady do gruntu w czerwcu. Można siać wprost do gruntu od wiosny do połowy lipca w rzędzie co 30 cm, następnie przerwać co 20cm. Użytkuje się szczypior. Preferuje glebę żyzną i przepuszczalną. W pierwszym roku uprawy szczypior uzyskuje się latem, w latach następnych już od wczesnej wiosny. Odmiana polecana na zbiór pęczkowy.

Liczba nasion: 250 – 400 w gramie
Termin wysiewu: tunel, rozsadnik – IV
Termin sadzenia: V-VI
Norma wysiewu: 4-6kg/ha
Rozstawa: 20-30 x 15-20cm
Termin zbioru: IV-VI

‘Entita’ 

Średnio wczesna odmiana jednopędowa, biała o wyprostowanych, ciemnozielonych liściach. Okres wegetacji z siewu wiosennego wynosi ok. 70 dni, z siewu letniego ok. 55 dni. Wysiew nasion od wiosny do połowy lipca. Nie tworzy cebul. Odporna na wybijanie w pędy kwiatowe. Polecana na zbiór szczypioru oraz do zbioru pęczkowego. 

‘Red Toga’

Odmiana mrozoodporna. Wytwarza zgrubienia o czerwono-fioletowej brawie przechodzące stopniowo w zielone, rurkowate liście. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, w glebie bogatej w próchnicę, przepuszczalnej, o odczynie obojętnym. W jednym miejscu może rosnąć ok 4-5 lat. Rozrasta się silnie tworząc kępki. Formą użytkową jest delikatny, soczysty szczypior, który w pierwszym roku uprawy otrzymujemy latem, zaś w latach następnych już od wczesnej wiosny.

Wysiew: IV-VIII
Liczba nasion: 300-450 szt. w gramie
Termin wysiewu: tunel, rozsadnik – IV, grunt IV, VIII 
Termin sadzenia: V-VI
Rozstawa: 20-30 x 15-20cm
Termin zbioru: V-X

 

Jolanta Kowalska

Inspektor Plantacyjny PNOS

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium